請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

滑板可在行人路/馬路上滑行? - 魚仔板地帶

查看: 25795|回復: 5

滑板可在行人路/馬路上滑行?

根據香港法例, 行人路,馬路上面踩滑板算犯法嗎?

你應該先了解滑板係屬於交通公具? 定係屬於玩具? 因為兩種性質係香港的法例前,亦有好大的定義分別,不過如果你因為炒板而引至本人或他人受傷,就算你有天大的理由,亦已經係觸犯法例!
詳情可以參考香港法津條例 第374章 《道路交通條例》~ 第48條 行人所犯罪行
還有單車徑是只會容許單車駕駛者使用,如果你係單車徑踩滑板,被差佬捉正時一樣可以被撿控,除非你見到有個單車徑路牌是清晰顯示,該路段容許滑板者使用即屬例外!
而係馬路踩,即使好採冇遇到交警告你非道路登記使用者,或以有機會影響其他道路駕駛者的罪名,好多時D大貸櫃車係身邊駛過時,亦已經非常危險啦
有時間就自己上道路交通條例
http://www.legislation.gov.hk/bl ... enDocument&bt=0
或者
運輸署條例詳文查閱
http://www.td.gov.hk/tc/publicat ... index_t_id_663.html
網參考吓D公開的香港法律條,唔駛事事都要估估吓,或誤信其他人順口開河的解釋!
補充,如果你本身有車牌,會被判罪加一等及扣分等等

滑板是玩具的話只可以起行人路踩
姐係單車徑 馬路suppose都唔比=.=
own8gep00n 發表於 2014-1-5 10:35
滑板是玩具的話只可以起行人路踩
姐係單車徑 馬路suppose都唔比=.=

係香港人多車多嘅市區,都係去番返板場玩會較合適及安全
就我黎講用penny代步, 唔係玩花式, 都唔會專登去板場
只係想知道起行人路踩板會唔會好似單車咁會比警察捉
own8gep00n 發表於 2014-1-5 16:08
就我黎講用penny代步, 唔係玩花式, 都唔會專登去板場
只係想知道起行人路踩板會唔會好似單車咁會比警察捉 ...

事實上,行人路上踩單車/踩板遇見軍裝警察,如果你好彩遇到警察心情好/假設見你係细路,有機會通融叫停你唔準再踩就算!
不過如果遇見嘅係交通督導員/交通騎警,你就真係準備定罰款$500加被提堂(首次定罪)都得啦!話之你係香港滑板代表隊,一樣死硬!
搏唔搏自己衡量啦!