滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

今日練習~做到少少ollie~ ;) - 滑板界-新聞-賽事

查看: 5194|回復: 28

今日練習~做到少少ollie~ ;)

獻醜了~

練習時想看看自己跳成怎樣,
所以邊拍邊練~edit了做到的ollie~

非常矮的ollie~繼續練習~

Practice make Perfect~!!
+油呀....^^
你得唔錯

加油
後腳企後d會5會好d??
(我5識野,如5岩請原諒><)
GOOD girl !! 真係離到地wo

哈哈, 香港的男孩們加油
回復 sk021035 的帖子

繼續努力~嘻嘻!

我都睇左好多ollie教學影片~

其實發覺個個企法都有少少唔同,
有D片教其實企到你自己覺得舒服ge位置就ok啊~

但我都唔咪好清楚~哈哈~
你番到hk借塊板比我玩下呀...
我刀住tko嫁^^
回復 skatesam 的帖子

我會繼續努力!
回復 LeoTung 的帖子

練左咁耐~終於有DD成績~

哈哈~唔好咁講~大家努力啦~

好ㄚ~我帶多塊板去香港啦咁~

到時約出黎玩下~
海豚* 發表於 2011-1-18 17:27

好ㄚ~我帶多塊板去香港啦咁~

你拎咁多塊-.-??
佢地(板)坐飛機等手拎??
回復 bs96726 的帖子

我之前買左個滑板袋,應該可以裝兩塊~

"佢地"應該寄倉喇~手拎都幾大舊下~
回復 海豚* 的帖子

好...........^^
回復 海豚* 的帖子

回復 海豚* 的帖子

唔知你仲係唔係le個post,
但係都比D小小既經驗過你la~
我都係成功ollie(原地)冇幾耐:)
最緊要有兩樣野要改,(好似有D教人既感覺tim= =自己又唔係勁TT)
1.我見你後腳冇跳起噃??
   一pop左塊板,後腳就要收起,
   如果唔係你pop幾大力,塊板都唔會彈得起,
   因為你隻腳係阻住的!!(經驗之談~)
2.好難既,掃板
   我味ollie到之前,都係因為掃唔到板,
   你要重覆做一個練習,Leo教的(我果時都係咁,成效ok la?)
   企係板上面,後腳用力一踩板尾,(唔係pop起塊板)
   then,重心好當然會去左板尾,用後腳企左係度(對,好白痴的)
   重點來了!前腳做掃既動作(le個時候係好心痛的,睇住隻鞋同砂紙磨擦!!我見你既NIKE..我都肉疼)

Get到個feel之後,試下將重心,係前腳掃板既同時放返係前腳,
   成功左,你會企返係板上面,好似平時上左板咁樣
   係練掃板既時候,心裡面一定要同自己講
[我要做既係掃板,掃板,掃板]
以上只係我個人經驗之談,有任何補充無住歡迎~~
一齊討論同交流一下嘛!!

回復 francis3490 的帖子

多謝你ge分享啊~!

係呀,我都知道自己後腳無起到。。

所以之前每一次練ollie都拍住片,睇下自己有無起到。。
但可能仲未敢跳,所以而家都無咩起到腳,要再努力下~

至於刷板,我呢排都有用你講ge方法練,
每次跳之前都做幾次原地掃板動作,做到有D熟就跳下。

之前星期六有去練,
都做到幾下掃板,但都係後腳無咩離板,跳唔高~

要再努力下喇~
加油呀加油呀!
我都玩左半年先成功小小TT
回復 francis3490 的帖子

你都要用半年~

我諗我都要幾耐下lu。。。

不過,再努力下~呵呵
成功既喜悅,
係要由練習既過程帶出先會變得完滿