滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

有咩方法可以說服我爸媽比我買freeline /_\ - TOY新手發問區

查看: 1840|回復: 7

有咩方法可以說服我爸媽比我買freeline /_\

有咩方法可以說服我爸媽比我買freeline呀 /_\佢地話我時間安排得唔夠好,呢樣我受,我亦都認我時間安排係出左少少問題,但係我已經改緊+有方法改
之後我爸問我咩原因
我答: 可以當運動咁做、重拾我既自信心,搵返我既自我型像,我又想試吓玩x game類既野,而呢一樣又係x game入面成本最低既,所以我想玩,再加埋我知道我唔係三分鐘熱度,因為我已經做左差唔多有大半年既research

之後我爸答:呢D理由唔合理,完全說服唔到我,仲有你果個咩自信定自我由你講根本無說服力 (我爸係用緊一個鬧人既語氣)

我: 自信、自我型像呢D野係響我LS堂果度學返黎架喎,學校教架喎。如果呢D板類玩意係唔會搵番自信自我型像,D外展社工or社工就唔會開呢D班比D青年人上啦

爸:咁你有無fd係玩freeline? (keep住愈鬧愈大聲)

我: 無呀 (呢個係事實)

爸: ...  你覺唔覺得呢排用左好多錢,買左好多野

我心想: 如果我係因為有朋友玩而去玩freeline你就會話我係跟風先去玩架啦-_____-講到最尾咪又係一個錢字-____- 更何況我真係買D有需要既野喎,我係前幾日買左件厚褸,我都只不過係因為以前果件厚褸太細我著唔到先買姐,再者我件褸都係響特價二百幾蚊先買。跟住我只不過係買左對鞋,我買鞋都只係因為D舊難爛當地先買姐,對鞋我都係等佢特價先買,由原價$7XX減到$3XX我先買。我又無話過要你地出錢買freeline,我又唔係買美國原板freeline果D咁貴

最尾我唔想再同佢傾,我feel到佢已經控制唔到佢既情緒,再傾都唔會有結果,再加埋我一開始feel都佢地已經有一個既定立場,就係點都唔會比我玩freeline,因為我一同佢地講就已經問我:你仲有時間咩?你係D咩原因呀?但係佢地反而係無問freeline係D咩,點玩架等等

有無好心人可以幫吓我??

回復 肥仔標 的帖子

人家是認真的 -,-
我都同你差唔多...我想玩skateboard...但係佢地唔比...我建議你努力讀書,之後比個驚喜佢地~(成績方面~)加油!!!
回復 肥仔標 的帖子

我唔想先斬後奏我呀爸
同佢兩個認認真真 坐定定 3口6面講清楚
話俾佢地知係咩黎
回復 賢仔 的帖子

我有同佢地講係咩黎架
我自己買左 自同阿媽講
上次去玩仆左好多獲
佢地擔心吾係多魚
不過你先搵出佢地擔心原因先
搵左我再幫你諗