滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

再一次提醒新手,請勿亂挑戰大斜路(內有圖:赤裸上身+傷口) - 滑板界-新聞-賽事

查看: 15835|回復: 71

再一次提醒新手,請勿亂挑戰大斜路(內有圖:赤裸上身+傷口)

話說,我成日比Leo話我係鐵人,不過其實我唔係鐵皮尼架=w="

今日我出o左去踩街,就發生o左我踩板生涯入面,第二次路斜仆到..

第一次仆o既斜路,係一條我未試過o既斜路
個時我抱住試下o既心態去路呢一條斜路
最後因為快過頭而仆落地,再撞傷左手肘同腳肘
之後要休養一個星期之後,先可以好好地行返路

而今日我就仆第二次啦,但係今次呢一條斜路
係我之前都試過落幾次o既斜路,咁令到我仆o既原因係咩呢?

第一,我塊板轉o左轆同Bearings,再加上今日係我換配件後,第一次上板,
所以,我跟本上就未知我有冇足夠o既能力去控制好呢一塊板

第二,係我就快仆o既時候,我有所遲疑
當我開始發覺到,塊板有些少不受控制o既時候,我個時想做腳刹
但係同時間,斜路都已經就落晒,我有種想試下路晒去o既心
但係我兩個想法同時存在o既時後,就令到我重心有改變,

因為腳刹係會雖要到落後腳,而路斜只需要平衡好就可以,
兩隻間o既重心點會唔同,咁就令到我塊板失控
而仆路地,幸好o既係,只係皮外傷,無傷及到骨

係總不能永遠都唔挑戰斜路o既,所以我比一o的斜路o既心得比大家
初初落斜o既人,唔適宜太快,最好做腳刹落斜
到後期,可以試下到斜路尾o既時候,放返腳上板,但係
重心一定要壓底!!!
之後再慢慢咁去減少你腳剎o既時間

最後一樣,就係落斜失控,
就算玩o左滑板好耐o既人,當塊板過快o既時候,一定會有失控o既情況,
所以好多時都會情願腳剎落斜,
塊滑板失控o既感覺,係板面會係到左搖右擺.
其實呢一個情況係你搵唔返個一刻o既重心.而當真係失控個時
問題係個一刻你可似做o的咩,
第一就係做腳剎.第二就係跳板
而且
千萬千萬千萬唔好中途改變諗法,因為個時,你已經失控

以下有血腥成份,請預心理準備

[like] DSCI05233.JPG [/like]

ccccccccccc
回復 200201132 的帖子

睇到你咁樣真係好心up
不過我當年都試過

其實落鈄最緊要係控制速度,一定要後腳鞋低磨地咁落, 身要灣,手要張開

學識左幾鈄都唔怕!!

馬鞍山有好多條大鈄路

我會教大家玩!

下星期日想學野既就join 我啦

回復 200201132 的帖子

Henry 你ok嗎? 記得介口 唔好食豉油、海鮮、牛肉果d a,有疤就唔好啦啦「雖然幾Man

見你FB張相跳ollie好型a

落斜真係要重心相當穩定

好多謝魚魚你ge詳細講解

俾我地所有新手ge朋友知道要循序漸進

鐵人好好休息下啦啦

re leo:
我就係就落完斜個時,收o左腳剎,就出事啦=w=""
無事o既我,都係個句,無第一次咁傷,無傷到骨,好快好返=)

re irene:
係係@@"
過兩三日就無咩大問題架啦~
不過我仆個時,都有其他路人尼關心我=w=
所以其實仆個下人地都覺得幾嚴重XD"
Poor You!
要小心D呀!

少少皮外傷就好喇。

唔好再有呢D血腥圖片,要有D靚仔圖片,呵呵
我想學點樣扑但唔會重傷...
可憐的魚魚=[
take care
take care ar
必定要試過
才有經驗
ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
cccccccccccccccccccccccc
小心呀
回復 mingming 的帖子

咁又唔係話唔去試
不過真係要量力而為,而且要有危機感
第一次落去仆個條斜路
我最後都有挑戰返佢

所以,對自己有信心唔係一件壞事
而係要一步一步咁去進步
大過急進到頭來可能會令到有意外
小則擦傷
大則可以傷骨,什至斷骨.要命都有可能發生..
驚驚地 睇下會點先
200201132 發表於 2011-4-17 00:26
回復 mingming 的帖子

咁又唔係話唔去試

當然唔係專登去試
cccccccccccc