請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

滑板slide問題 - 滑板界-新聞-賽事

查看: 3852|回復: 13

滑板slide問題

http://www.youtube.com/watch?v=o5s8uRP_CqY&feature=related
我到而家都係唔明係點..
係咪姐係後腳向前壓
求高手解答
後腳壓上去
再加上腰力扭帶動後腳

特別注意o既任
後腳太大力的話會卡住係地,
而slide唔到塊板上前

當你slide到橫向o既時候,
後腳比力踩落塊板
就可以達到急停個下效果
唔該henry哥a_a
HENRY哥我後腳向前壓+腰轉變左轉左一個好細既圈=.=
點搞
同埋係咪要踩前腳後板尾拎起??
姐係你板尾轉向轉到去板頭個一個位?

如果係o既話,你重心放得太前,
所以你後腳比力,都唔可以係塊地到磨
如果係咁o既情況,就記住個重心要去返中心點會好o的
HENRY哥, me用PENNY 玩SLIDE,塊板係轉到90度仲即使停埋,BUT ME吾知點解次次都會飛街WO ? ?

做powerslide既時候,如果有番若干速度,後腳施壓時,身體重心係要放o係你行緊既逆方向
因為你急停既時候,你行緊既速度係會將重心拉前,所以重心放得唔夠後就會有飛前既問題
toe side powerslide會相對heel side難D因為個人係向前傾去放重心,heel side就向後

我叫呀天,請大家多多指教

P.S. 小魚仲有冇同呀樺踩長途呀?
我戈塊都係penny
可唔可以講多一次slide係點樣做(我右腳前)
我個意思係做slide戈時板尾洗唔洗抬起..
ryosukedi 發表於 2012-8-30 19:38
做powerslide既時候,如果有番若干速度,後腳施壓時,身體重心係要放o係你行緊既逆方向
因為你急停既時候,你行 ...

我係用前腳倣軸心,所以我係邊種POWERSLIDE??
apple007 發表於 2012-8-30 21:45
我戈塊都係penny
可唔可以講多一次slide係點樣做(我右腳前)
我個意思係做slide戈時板尾洗唔洗抬起.. ...

powerslide既時候, 後腳將板尾推前(唔係抬起轉向前), 然後雙腳向下施壓,塊板就會開始減速
重點係要重心放後
ghost_clown 發表於 2012-8-30 23:17
我係用前腳倣軸心,所以我係邊種POWERSLIDE??

兩種powerslide都係前腳軸心,個分別係後腳係用腳尖(Toe)定用腳踭(Heel)推塊板

如果你係Regular Stance(左腳前):

Toe side係會順時針推塊板

Heel side就係逆時針

相反地Goofy Stance(右腳前):

Toe side係會逆時針推塊板

Heel side係會順時針推塊板

加油!!
ryosukedi 發表於 2012-8-30 19:38
因為你急停既時候,你行 ...

嘿= =+
呀樺佢三分鐘到了
約佢幾次都話第二日唔得閒
解釋十分詳盡。